Uleiul esențial de lavandă Essevita – produsul lunii octombrie
26,00 leiSelectează opțiuni
Aroma lavandei este inconfundabilă, pentru că bucură atât simțurile, cât și privirea, prin nuanțele sale viu colorate de mov și violet. Lavanda este cultivată pentru a fi conservată ca atare, în săculeți de pânză, care eliberează miresme îmbătătoare timp de foarte multe luni, dar și pentru producerea uleiului său esențial, care provine din distilarea vârfurilor de flori. Pentru uleiul esențial, însă, sunt cultivate doar anumite specii de lavandă.
Uleiul de lavandă este foarte des utilizat în industria cosmetică, pentru beneficiile sale asupra pielii și părului, însă efectele lavandei asupra organismului uman nu se opresc aici.
Mugurii florilor de lavandă din uleiul esențial Essevita sunt culeși cu grijă în mijlocul verii și lăsați timp de 1-2 zile pentru intensificarea aromei, apoi sunt introduși în distilerie, pentru extragerea uleiului esențial. Lotul actual al uleiului de lavandă Essevita provine din flori crescute la o altitudine de peste 550 m.
Uleiul de lavandă are proprietăți antiseptice și antiinflamatorii, care pot ajuta la vindecarea arsurilor minore și a mușcăturilor de insecte. Așadar, este unul dintre uleiurile care pot fi folosite pe pielea sensibilă a copiilor și chiar a bebelușilor, în cazul iritațiilor de scutec sau a ciupiturilor de insecte, încă de la apariția primelor semne. Cercetările au demonstrat însă că acest ulei poate fi util pentru tratarea anxietății, insomniei, depresiei și neliniștilor, dar ajută și la ameliorarea problemelor digestive, cum ar fi vărsăturile, greața, gazele intestinale, stomacul supărat sau balonarea. Pe lângă acestea, lavanda este folosită pentru a ameliorarea durerilor de cap, entorselor, durerilor de dinți, dar și pentru a preveni căderea părului.
Pare incredibil, însă acest ulei atât de versatil este unul nelipsit din trusa de aromaterapie din casa fiecărui iubitor de uleiuri esențiale. Iată, pe scurt, câteva dintre posibilele aplicații ale uleiului de lavandă, cu eficiență dovedită, atunci când vorbim despre un ulei certificat, de puritate 100%, așa cum este cel din gama Essevita.
Echilibrarea funcțiilor organismului
Uleiul esențial de lavandă acționează asupra organismului, echilibrând funcționarea acestuia, prin efectele sale calmante și relaxante. Și-a dovedit eficiența în ameliorarea durerilor musculare, atunci când este folosit în uleiul de masaj sau în apa de baie.
Infectii fungice
Un studiu publicat în Journal of Medical Microbiology a descoperit că uleiul de lavandă ar putea fi eficient în combaterea infecțiilor rezistente la antifungice. Cercetătorii au descoperit că uleiul era letal pentru o serie de tulpini care pot provoca boli la nivelul pielii. În studiu, uleiurile esențiale distilate din specia Lavandula din planta de lavandă par să funcționeze distrugând membranele celulelor fungice. Studiul a arătat că uleiul de Lavandula este foarte puternic și demonstrează activitate antifungică într-un spectru larg.
Insomnie
Câteva picături de ulei de lavandă imprimate în pernă sau difuzate în dormitor combat insomnia și stresul, facilitând calmarea simțurilor și favorizând un somn liniștit. Totuși, pentru a obține acest efect, este necesară îndepărtarea surselor incompatibile cu somnul (ecranul televizorului, tabletei sau a telefoanului mobil, surse de lumină sau zgomot etc).
Vindecarea rănilor
Un studiu publicat în revista Evidence-based Complementary and Alternative Medicine a comparat efectele mai multor tratamente pentru vindecarea rănilor. Cercetatorii au comparat efectele stimularii transcutanate a nervului electric (TENS), solutiei saline, povidon-iodului si uleiului de lavanda. Autorii studiului au remarcat că rănile s-au închis mai repede în grupul de studio al uleiuluide lavandă decât în celelalte. Aceste descoperiri sugerează că lavanda are un efect accelerator asupra vindecării rănilor.
Căderea părului
Lavanda s-a dovedit eficientă și pentru tratarea alopeciei (căderea accentuată a părului). Cercetările de laborator au arătat că uleiul de lavandă poate favoriza creșterea părului cu până la 44%, după 4 săptămâni de tratament.
Combaterea sau ameliorarea simptomelor de gripă și răceală
Uleiul de lavandă este antifungic și antiseptic și contribuie cu succes la eliminarea virușilor din mediul ambiant. Difuzat în aerul din încăpere, particulele uleiului esențial de lavandă purifică atmosfera și grăbește vindecarea.
Tulburare de anxietate și afecțiuni conexe
Aromele lavandei s-au dovedit a reduce anxietatea înainte de un eveniment stresant, o programare la medic etc. Cercetătorii au descoperit că mirosul de lavandă poate ajuta pacienții dentari anxioși. În cadrul studiului au fost măsurate nivelurile de anxietate dentară a 340 de pacienți adulți în timpul așteptării lor în fața cabinetului stomatologic. Jumătate dintre pacienți a fost expusă la uleiul esențial de lavandă, în timp ce cealaltă jumătate nu. Rezultatele studiului au arătat că cei expuși la mirosul de lavandă au raportat niveluri mai mici de anxietate în comparație cu ceilalți pacienți. Efectul calmant al lavandei a fost prezent indiferent de tipul de programare dentară programată.
Simptome emoționale premenstruale
Cercetătorii au studiat, de asemenea, dacă lavanda ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor emoționale premenstruale. Multe femei de vârstă reproductivă prezintă o serie de simptome în faza premenstruală, cunoscute în mod obișnuit sub numele de sindrom premenstrual (PMS). Chiar dacă PMS este frecvent, niciun singur tratament nu este recunoscut universal ca fiind eficient. Drept urmare, multe femei apelează la terapii alternative, cum ar fi aromaterapia. Acest studiu crossover a implicat 17 femei, cu vârsta medie de 20,6 ani, cu simptome premenstruale ușoare până la moderate. Participanții au petrecut un ciclu menstrual fără tratament cu aromaterapie de lavandă și altul supus aromaterapiei de lavandă. Studiul a concluzionat că aromaterapia lavandei ar putea atenua simptomele emoționale premenstruale.
Sugestie de amestec de uleiuri esențiale pentru starea de bine:
Amestecați într-o sticluță închisă la culoare, in ordinea ingredientelor,
– 10 picături Ulei esențial Lavandă
– 15 picături Ulei esențial Portocală dulce
– 5 picături Ulei esențial Mentă
– 10 picături Ulei esențial Geraniu
Difuzați mixul în aerul din cameră sau adăugați 4 picături în 5 ml ulei purtător și masați pe tâmple, tălpi și pe șira spinării.
Atenție!
Institutele Naționale de Sănătate (NIH) avertizează oamenii să fie precauți atunci când combină lavanda cu medicamente care induc somnolență, cum ar fi benzodiazepine, barbiturice și Ambien sau medicamente pentru reducerea tensiunii arteriale, cum ar fi captopril, enalapril și losartan.
Dacă luați deja cele de mai sus, solicitați sfaturi medicale înainte de a adăuga lavandă în regimul medicamentos.
Discutați despre orice utilizare de uleiuri esențiale, ierburi sau suplimente cu medicul dumneavoastră dacă sunteți gravidă sau alăptați.
Deoarece se consideră că lavanda încetinește sistemul nervos central, medicii sfătuiesc pacienții să nu mai folosească lavanda cu cel puțin 2 săptămâni înainte de o operație.
Bibliografie
Hay, I. C., Jamieson, M. & Ormerod, A. D. (1998, November). Randomized trial of aromatherapy. Successful treatment for alopecia areata. Arch Dermatol, 134(11), 1349-1352. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/9828867/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/265922.php
Kasper, S. (2013, June 6). An orally administered lavandula oil preparation (Silexan) for anxiety disorder and related conditions: an evidence based review. International Journal of Psychiatry in Clinical Practice, 17, sup1, 15 to 22. Retrieved from http://informahealthcare.com/doi/abs/10.3109/13651501.2013.813555
Koca Kutlu, A., C., Ceçen, D., Gülsen Gürgen, S., Sayin, O., & Cetin, F. (2013, February 15). A comparison study of growth factor expression following treatment with transcutaneous electrical nerve stimulation, saline solution, povidone-iodine, and lavender oil in wounds healing. Evidence-Based Complimentary and Alternative Medicine, Article ID 361832. Retrieved from http://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/361832/
Kritsidma, M., Newton, T., & Asimakopoulou, K. (2010, February). The effects of lavender scent on dental patient anxiety levels: a cluster randomised-controlled trial. Community Dentistry and Oral Epidemiology, 38(1), 83-87. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19968674
Lavender. (n.d.). Retrieved from https://www.drugs.com/mtm/lavender.html
Lavender oil. Retrieved from http://naturalingredient.org/?p=2365
Lee, B. H., Lee, J. S. & Kim, Y. C., (2016, April 30). Hair Growth-Promoting Effects of Lavender Oil in C57BL/6 Mice. Toxicological Research, 32(2), 103-108. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4843973/
Lee, I. S. & Lee, G. J. (2006, February). Effects of lavender aromatherapy on insomnia and depression in women college. Journal of Korean Academy of Nursing, 36(1), 136-143. Retrieved from http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16520572
Matsumoto, T., Asakura, H., & Hayashi, T. (2013, March 12). Does lavender aromatherapy alleviate premenstrual emotional symptoms?: a randomised crossover trial [Abstract]. Biopsychosocial Medicine, 7(12). Retrieved from http://www.bpsmedicine.com/content/7/1/12/abstract
Perry, M. (n.d.). Medicinal properties of lavender tea. Retrieved from http://www.healthguidance.org/entry/14230/1/Medicinal-Properties-of-Lavender-Tea.html
Wang, K. (n.d.). Lavender. Retrieved from http://www.naturalremedies.org/lavender/
Zuzarte, M., Gonçalves, M. J., Cavaleiro, C., Cangoto, J., Vale-Silva, L., João Silva, M., … & Salgueiro, L. (2011, May 1). Chemical composition and antifungal activity of the essential oils of lavandula viridis L’hér [Abstract]. Journal of Medical Microbiology, 60, 612-618. R