MĂSURI DE SIGURANȚĂ ÎN UTILIZAREA ULEIURILOR ESENȚIALE ESSEVITA
Așa cum am subliniat în diferite ocazii, uleiurile esențiale terapeutice de la Essevita sunt foarte concentrate și potente, prin urmare este necesară folosirea lor cu atenție. În cantități mari, acestea pot fi toxice, însă potența unui ulei esențial terapeutic pur aduce cu sine și avantajul economiei, fiind necesară doar o cantitate foarte mică de ulei, la fiecare utilizare.
Iată câteva recomandări simple, dar foarte importante, în utilizarea uleiurilor esențiale Essevita:
1. Nu ingerați niciodată uleiul esențial Essevita, fără recomandarea unui aromaterapeut.
2. Depozitați uleiurile esențiale departe de lumina soarelui, de preferat într-un loc întunecat și răcoros. Nu depozitați uleiurile esențiale lângă o sursă de căldură (calorifer, aragaz).
3. Evitați contactul uleiului esențial cu zonele foarte sensibile ale corpului: ochi, gură, mucoase, interiorul urechii. În cazul rănilor deschise, există câteva uleiuri cicatrizante care pot fi aplicate, însă niciodată nediluate.
4. Nu aplicați niciodată uleiul esențial nediluat pe piele. Înainte de folosire, testați reacția propriei pieli la uleiul esențial, prin aplicarea unei foarte mici cantități într-o zonă de piele sensibilă (recomandăm partea interioară a antebrațului). În cazul în care, în următoarele ore, nu apar mâncărimi, usturimi, roșeață sau alte reacții ale pielii, înseamnă că uleiul respectiv nu vă provoacă reacții alergice.
5. În cazul în care ați aplicat pe piele (accidental sau nu) un ulei care a provocat reacții neplăcute (arsură, usturime, mâncărime), aplicați pe locul dureros un ulei de bază, gras.
6. Nu măriți niciodată cantitatea de ulei esențial din rețete.
7. Asigurați-vă că uleiurile esențiale sunt depozitate departe de accesul copiilor.
8. Dacă, în mod accidental, o picătură de ulei esențial a ajuns în ochi, ștergeți zona afectată cu un ulei de bază (pe o bucată de bumbac), apoi clătiți cu multă apă. Dacă senzația neplăcută de usturime continuă, prezentați-vă de urgență la medic.
9. O serie de uleiuri esențiale, în special cele de citrice, sunt fototoxice. Prin urmare, dacă expuneți pielea la soare, după ce ați aplicat pe ea ulei esențial, este posibil ca aceasta să se decoloreze. Din această cauză, recomandăm evitarea expunerii la razele solare după utilizarea uleiurilor esențiale de citrice.
10. În timpul sarcinii, utilizați uleiurile esențiale conform indicațiilor aromaterapeutului.
Exită o serie de uleiuri esențiale contraindicate în această perioadă delicată (salvie, fenicul, ienupar, vetrice).