ULEIURILE ESENȚIALE ESSEVITA
Ce sunt uleiurile esențiale terapeutice Essevita?

Deși denumirea de “aromaterapie” este relativ recentă, utilizarea uleiurilor esențiale pentru tratarea holistică (minte, trup, spirit) datează încă din timpul primelor civilizații antice. Natura, în special prin plantele aromatice, a jucat un rol esențial în viața oamenilor și în ritualurile de vindecare sau religioase, iar strămoșii noștri au învățat, de-a lungul timpului, să cunoască puterea plantelor, să le extragă esența și să testeze efectul acestora în viața de zi cu zi. Procesul de învățare a fost unul de durată, cu rezultate miraculoase, dar și cu eșecuri fatale și, astfel, în timp, oamenii au ajuns să cunoască potențialul fiecărei plante și să respecte puterea acestora asupra vieții.
Astăzi, observăm cu toții un fenomen îmbucurător: reactivarea interesului publicului larg pentru tratamentele naturale, tendința de a ne întoarce, din nou, atenția către natură și către potențialul ei curativ și vindecător.
Și pentru că uleiurile esențiale sunt unul dintre darurile cele mai de preț pe care natura nu face decât să ni le ofere, cu generozitate, noi, cei din echipa Essevita, ne-am dorit să fim liantul dintre voi – clienții noștri – și natură.
Ce sunt, de fapt, uleiurile esențiale? Cercetările în domeniu au demonstrat că aceste uleiuri, în starea lor pură, reprezintă scutul plantei împotriva dăunătorilor și se manifestă prin mirosul pe care îl simțim ori de câte ori ne apropiem de o floare. Plantele se hrănesc cu nutrienți din pământ și apă, iar în urma procesului de fotosinteză produc esențe parfumate în celulele secretoare. La multe dintre plante, aceste celule se află la suprafață, localizate în frunze sau flori. Tocmai de aceea, atunci când trecem pe lângă ele, simțim aromele îmbătătoare. Când aceste plante sunt distilate, de obicei la abur, esențele lor își modifică subtil structura chimică și se transformă în uleiuri esențiale.
Așadar, uleiurile esențiale sunt, de fapt, substanțele pure, extrase din diferitele părți ale plantei (frunze, flori, coajă, semințe, fructe, lemn, rizom, rădăcină, tulpină) și au ca principale caracteristici comune claritatea, volatilitatea și textura non-uleioasa. Doar o parte dintre uleiurile esențiale au culori, care provin din pigmenții naturali ai plantei din care au fost extrase. Indiferent de tip sau de proveniență, toate uleiurile esențiale se dizolvă în uleiuri grase sau în alcool, niciodată în apă.
Un ulei esențial poate avea structura moleculară ușor diferită de la un an la altul, chiar dacă a fost extras din plante de pe aceeași plantație. Așadar, compoziția unui ulei depide de foarte mulți factori precum cel de mediu, condițiile meteorologice (dacă anul respectiv a fost unul ploios sau secetos), momentul în care a fost recoltată planta etc. Din această cauză, uleiurile Essevita sunt testate la fiecare lot, pentru a fi siguri de calitatea acestora.
Nu uitați că uleiurile esențiale sunt extrem de volatile și fotosensibile. Din cauza faptului că se evaporă foarte rapid, ele trebuie păstrate în sticluțe bine închise, de culoare închisă.
Cum se obțin uleiurile esențiale Essevita
Pentru gama de uleiuri esențiale Essevita selectăm cu grijă și responsabilitate doar uleiurile certificate, extrase prin metode non-invazive, care nu le afectează compoziția chimică sau structura moleculară. Prin urmare, uleiurile noastre sunt extrase prin două metode:
Presare la rece – metodă folosită doar în cazul extracției uleiurilor din citrice, pentru că uleiul esențial al acestora se găsește în coaja fructului și este ușor de obținut prin presare și scarificare.
Distilare – cu abur sau apă – proces care implică încălzirea acelei părți a plantei din care se face extracția, până la formarea vaporilor și, ulterior, răcirea acestora până la transformarea în lichid.
De unde provin uleiurile esențiale Essevita ?
La Essevita, selectăm cu grijă fiecare ulei esențial în parte și îl includem în gamă numai după ce cunoaștem sursa plantei din care a fost extras, modul în care plantele au fost cultivate și supuse procesului de extracție. Fiecare ulei Essevita are propria poveste, pe care este pregătit să v-o șoptească.
Uleiurile noastre, în majoritatea lor, provin din culturi organice, din Europa, dar și din Asia sau America.
Cum acționează uleiurile esențiale Essevita ?
Există multiple metode de a te bucura de beneficiile extraordinare ale uleiurilor esențiale, fără a avea neapărată nevoie de îndrumarea unui aromaterapeut. Este doar nevoie de respectarea anumitor recomandări și de cunoașterea câtorva informații de bază pe care noi, cei din echipa Essevita, le vom pune la dispozițiue într-o manieră cât mai plăcută și ușor de înțeles.
Atunci când inhalăm, particulele uleiurilor esențiale, în amestec cu oxigenul, coboară în bronhii, prin trahee și, mai departe, în plămâni. De aici, micile vase de sânge din jurul alveolelor absorb oxigenul, împreună cu particulele de ulei esențial și le poartă, mai departe, în organism.
O altă modalitate prin care organismul asimilează uleiul esențial este prin masaj, când pielea este acoperită de un strat al uleiului de bază, în care a fost diluat uleiul esențial. Datorită faptului că pielea este semipermeabilă, aceasta absoarbe și cantitatea de ulei esențial.
Uleiurile esențiale sunt absorbite cu rapiditate prin piele (20-30 secunde) și au nevoie de alte 20-30 minute pentru a ajunge în sânge, unde acționează timp de aproximativ 3-4 ore.
Odată ajunse în corp, particulele de ulei esențial circulă în sânge și ajung la diferite organe. Majoritatea uleiurilor esențiale au o afinitate terapeutică cu anumite organe sau sisteme ale organismului. De exemplu, uleiul esențial de geranium are un efect de echilibrare hormonală. Acest ulei, odată intrat în organism, va “călători” și își va activa efectele terapeutice în această zonă.
Uleiurile esențiale au, de asemenea, un efect foarte puternic din punct de vedere mental, emoțional și psihologic. Tocmai de aceea ele vin și amelioreaza în ansamblu, nu doar punctual, o anumită problemă de sănătate.
Terapia cu uleiuri esențiale terapeutice este o metodă blândă, non-invazivă, de a ameliora simptomele unei probleme de sănătate. Având în vedere timpul de acțiune al uleiurilor în interiorul organismului, nu trebuie uitat că este nevoie de răbdare și consecvență. Pentru rezultate garantate, uleiurile esențiale trebuie aplicate cu regularitate, în doze corect măsurate.
Cum testăm uleiurile Essevita
Înainte de a fi introduse în gamă, uleiurile esențiale Essevita sunt selectate în funcție de certificări și rapoartele analizelor de laborator, apoi sunt testate organoleptic și prin analize combinate – antrenare cu vapori și cromatografie de gaze (gc). Specialiștii noștri, cu experiență de peste 30 de ani în extragerea uleiurilor esențiale, evaluează produsul inclusiv din punct de vedere al culorii, consistenței și aspectului general, raportându-l la caracteristicile generale ale unui ulei de calitate foarte bună.